חברת דירוג האשראי מודי’ס מורידה את דירוג האשראי של ישראל, מה שעלול להשפיע משמעותית על הכלכלה. הורדת דירוג עלולה להוביל לעליית ריביות על הלוואות ממשלתיות ופרטיות, להגדלת מיסים ולהאטה בצמיחה הכלכלית. לאזרחים, זה עלול להתבטא בהתייקרות משכנתאות, הלוואות ומחירי מוצרים ושירותים.
קודם כל, מה זה דירוג אשראי של מדינה?
דירוג אשראי של מדינה הוא כמו הציון שהיא מקבלת על היכולת שלה להחזיר הלוואות. תחשבו על זה כמו ציון שאתם מקבלים מהבנק שלכם כשאתם רוצים לקחת משכנתא – אם הציון גבוה, הבנק סומך עליכם וייתן לכם תנאים טובים יותר להלוואה. אם הציון נמוך? כנראה שהוא יחשוב פעמיים וייתן לכם ריביות גבוהות יותר או ידרוש ערבויות נוספות.
אותו דבר בדיוק קורה עם מדינות – רק שבמקום בנק, מדובר בגופים בינלאומיים כמו מודי’ס, שנותנים ציון למדינות ומודדים כמה הסיכון שהן יתקשו להחזיר חובות.
אז עכשיו שהבנו את זה, נבין למה זה כזה ביג דיל שמודי’ס מורידה שוב את הדירוג של ישראל (ותכלס אפשר להבין אותה).
איך זה משפיע על ההלוואות שלנו?
- קודם כל, כשהממשלה צריכה לשלם יותר ריביות על ההלוואות שלה, היא צריכה איכשהו לממן את זה. אחת הדרכים שהיא עושה את זה היא על ידי הגדלת המיסים או קיצוץ בשירותים הציבוריים. אז אפשר לדמיין שמיסוי נוסף יכול להיות דבר שאנחנו נראה באופק. וזה ממש לא כיף.
- אבל חכו, זה לא נגמר פה. כשדירוג האשראי של המדינה יורד, זה יכול להשפיע על כל הגופים שמחוברים למערכת הפיננסית שלה – כלומר, בנקים וחברות אשראי. אם המדינה יותר מסוכנת בעיני המשקיעים, הבנקים גם יתחילו להרגיש את זה, והם בעצמם יתחילו להעלות את הריביות על ההלוואות שלנו – אם זה למשכנתא, הלוואה לרכב, או אפילו הלוואות קטנות לכיסוי מינוס.
- אולי לא נרגיש את זה מיידית, אבל תוך כמה חודשים, הלוואות חדשות עשויות להפוך ליקרות יותר, והמשכנתאות יכולות לקפוץ. במילים פשוטות, המשכנתא שתכננתם לקחת עוד שנה-שנתיים? היא עשויה להיות יקרה בהרבה ממה שחשבתם.
ומה עם עסקים קטנים?
זה לא רק אנחנו, הצרכנים. עסקים קטנים ובינוניים, שכבר נמצאים במלחמת הישרדות עם ריביות גבוהות, ירגישו את ההשפעה בצורה ישירה. כשלעסקים יש פחות אפשרות לקחת הלוואות בריבית נמוכה, הם יכולים להתחיל לדחות תוכניות השקעה, להקטין את גודל העובדים, או פשוט להעלות מחירים ללקוחות (כן, שוב אנחנו…).
תראו, כשעסק קטן צריך לשלם יותר על הלוואות, זה גורם לו פחות יכולת לתכנן קדימה. הרבה עסקים בישראל מסתמכים על מימון חיצוני – אפילו לעסקים הכי קטנים – וכשהמימון הזה הופך להיות יקר יותר, כולנו סובלים. תחשבו על מסעדה קטנה שמנסה לשרוד אחרי הקורונה, פתאום הבנק מודיע לה שהלוואות יעלו בריבית של עוד 2%. מה עושים? מקטינים את המנות או מעלים את המחירים. אנחנו, הצרכנים, נרגיש את זה ישר במחירים שאנחנו משלמים על מוצרים ושירותים.
מה יקרה לשוק הדיור?
ולמי שכבר מחזיק במשכנתא? אם יש לכם משכנתא בריבית משתנה, אתם יכולים להרגיש את העלייה הקרובה בריביות עוד לפני שזה יגיע. למעשה, יש סיכוי טוב שאם דירוג האשראי יירד, הריביות יעלו כבר בחודשים הקרובים, כי הבנקים יתחילו לתמחר את הסיכון בשוק.
שוק הנדל”ן גם יכול לחטוף כאן. קבלנים שצריכים לגייס כסף כדי להקים פרויקטים, ימצאו שהבנקים פחות רוצים לתת להם הלוואות. התוצאה? פחות פרויקטים, מחירים שעולים, וחוסר ודאות לגבי המשך המגמה. המצב הזה יכול להוסיף עוד לחץ על שוק הדיור שגם ככה נמצא במצב מורכב.
דעה אישית – לאן זה הולך?
היכולת של המדינה לשמור על דירוג אשראי טוב היא כמו מדד לבריאות הפיננסית שלנו. אם נתחיל לראות הרעה בתנאים, זה רק עניין של זמן עד שזה יחלחל לכיס שלנו – וזה יכול לקרות יותר מהר ממה שאנחנו חושבים. אז כן, שווה להסתכל היטב על מה קורה, להיערך כלכלית, ואולי לחשוב פעמיים לפני שמתחייבים להלוואות גדולות בתקופה כזאת.
בסופו של דבר, מה שמשפיע על הכלכלה הגדולה – משפיע גם עלינו, האיש הקטן ברחוב. חשוב שנבין את זה, כדי שנוכל להתנהל בצורה נבונה.